Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 30.04.2018

Od bazylii do kolendry. "Zioła na talerzu" Grzegorza Łapanowskiego

- Gdy zaczynaliśmy pisać tę książkę, wszyscy chcieli mieć w domu bazylię, kolendrę i miętę. Dla mnie specyficznym ziołem, pełnym nostalgii jest jednak majeranek. Jego zapach, wraz z aromatem pieczonych jabłek, przypomina dzieciństwo - mówił mistrz kuchni, którego książka "Zioła na talerzu" właśnie się ukazała.  
Posłuchaj
  • O książce "Zioła na talerzu" i naturalnych przyprawach, które warto stosować mówi Grzegorz Łapanowski (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także

wielkanoc stół shutterstock 1200.jpg
Gdy przyroda rządziła światem

W książce Grzegorza Łapanowskiego zawartych jest 15 barwnych historii kucharzy i blogerów, którzy zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół. Andrzej Polan opowiada o tym, jak szczaw przywołuje u niego wspomnienia, a Jurek Sobieniak odkrywa nieznane oblicze melisy. Przeczytamy także historie, opowiedziane m.in. przez Tomka Jakubiaka czy Darię Ładochę.

W Czwórce Grzegorz Łapanowski opowiadał o historii powstawania tej książki, ale zdradził także kilka tajemnic swojej domowej kuchni. - Zdecydowanie większość ziół dodaję z reguły tuż przed podaniem posiłku. Zioła "twarde", takie jak rozmaryn, tymianek, czy szałwia, można jednak "obrabiać" chwilę dłużej, możemy też w nich marynować, bo mają wszechstronne zastosowanie - mówił w rozmowie z Beatą Kwiatkowską.

Tęsknimy za domowym jedzeniem, a tymczasem kuchnia przeszła wielką transformację. Dziś takie "prawdziwe obiady" jadamy głównie w weekendy, a na co dzień wszystko dzieje się zbyt szybko, by móc tak gotować Grzegorz Łapanowski

Grzegorz Łapanowski zdradzał w studiu, jakie historie kryją się w jego książce za kolejnymi ziołami i dlaczego moda na ogrodnictwo i zioła minęła, by teraz powoli powracać. Jakie zioła warto stosować na co dzień i i którym z nich pachnie wiosna, a którym lato? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy z Czwórki. 


***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Grzegorz Łapanowski (kucharz, dziennikarz kulinarny, aktywista, przedsiębiorca)

Data emisji: 30.04.2018

Godzina emisji: 15.11

kd/kh