- W najbardziej popularnym czekoladowym mikołaju czekolady jest bardzo mało. W jego składzie znajduje się najczęściej od 3 do 5 procent zawartości kakao - mówiła dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda.
- Na pierwszym miejscu jest cukier. W gorszej jakości produktach zamiast niego wykorzystywany jest syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy. Składnik, który prowadzi do szybkiego podniesienia, ale i równie błyskawicznego spadku poziomu cukru we krwi. A to najczęstszy powód uzależnienia i otyłości wśród dzieci - tłumaczyła.
Jak wybierać czekoladowe mikołaje? Które żelki są najlepsze? Co znajduje się w składzie świątecznych ciasteczek? Co powinien zawierać prawdziwy piernik? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał: Weronika Puszkar
Gość: Magdalena Czyrynda-Koleda (dietetyczka)
Data emisji: 6.12.2018
Godzina emisji: 12.14
ac/pj