Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Apolonia Cichocka 06.12.2018

Ile czekolady jest w czekoladowym mikołaju?

Jaki skład mają świąteczne żelki? Co szkodliwego jest w ciastkach z marcepanem i co kryje się w czekoladkach z kalendarzy adwentowych? Czy warto sięgać po świąteczne słodycze?

- W najbardziej popularnym czekoladowym mikołaju czekolady jest bardzo mało. W jego składzie znajduje się najczęściej od 3 do 5 procent zawartości kakao - mówiła dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda.

- Na pierwszym miejscu jest cukier. W gorszej jakości produktach zamiast niego wykorzystywany jest syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy. Składnik, który prowadzi do szybkiego podniesienia, ale i równie błyskawicznego spadku poziomu cukru we krwi. A to najczęstszy powód uzależnienia i otyłości wśród dzieci - tłumaczyła.

Jak wybierać czekoladowe mikołaje? Które żelki są najlepsze? Co znajduje się w składzie świątecznych ciasteczek? Co powinien zawierać prawdziwy piernik? O tym w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał: Weronika Puszkar

Gość: Magdalena Czyrynda-Koleda (dietetyczka)

Data emisji: 6.12.2018

Godzina emisji: 12.14

ac/pj