Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 24.10.2019

"Jedzeniowe" ratowanie świata w twoim smartfonie

- Przeciętny Polak marnuje rocznie 230 kilogramów żywności. Najczęściej wyrzucamy chleb, warzywa i owoce - mówi Karolina Woźniak z Too Good To Go, aplikacji, dzięki której zmarnujemy mniej, odbierzemy coś od kogoś, komu jest to już niepotrzebne.  

- Dzięki naszej aplikacji łączymy użytkowników, czyli osoby, z miejscami, które mają to jedzenie w nadmiarowych ilościach - wyjaśnia gość Kamila Jasieńskiego. - Gdy dany sklep, piekarnia, kawiarnia wie, że coś im zostanie na koniec dnia, a nie chcą tego wyrzucać, bo nikt nie chce wyrzucać jedzenia, daje znać użytkownikom poprzez wystawianie produktów w aplikacji. Użytkownicy mogą sobie przejrzeć, co chcą danego dnia uratować - dodaje. 

Rezerwując paczkę jedzenia w aplikacji dany użytkownik musi po nią pojechać i odebrać w wyznaczonym miejscu. Dzięki temu ktoś korzysta z żywności, którą dana firma musiałaby wyrzucić. 

Polacy wyrzucają bardzo dużo jedzenia. Obok chleba, warzyw i owoców, najczęściej wyrzucamy te produkty, które "gubimy" w naszych wielkich lodówkach, przesuwamy je pod tylne ścianki, zastawiamy świeżo kupionymi. 

Aplikacja jest już obecna w 13 krajach, w Polsce w jej zasięgu są Warszawa i Kraków. Jak to wszystko działa? O tym m.in. w rozmowie z "Pierwsze słyszę". 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Karolina Woźniak (Too Good To Go)

Data emisji: 24.10.2019

Godzina emisji: 8.27

pj/kd