Przepis na niedzielny obiad. Ceviche - z czym to się je?
Pizza w stylu chicagowskim wygląda tak, jakby była przygotowywana... do góry nogami. Na dość grubym, mocno drożdżowym cieście znajdują się składniki ułożone w odwrotnej kolejności, niż w większości pizz. Na spodzie jest ser, na którym układana jest duża ilość składników, a całość polana jest sosem. - Żeby zrobić prawdziwą pizzę "deep dish" musicie się za nią zabrać dzień wcześniej, żeby ciasto miało czas odpowiednio wyrosnąć. I potrzebna Wam będzie forma do ciasta, okrągła, z wysokim brzegiem - podpowiada gość Czwórki. - Do ciasta używamy mąki pszennej, kukurydzianej, soli, cukru, drożdży, wody, masła i oliwy. Ciasto musi dwukrotnie wyrosnąć, dlatego dobrze jest zrobić je wieczorem i pozwolić rosnąć w chłodnym miejscu przez noc. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, formę wyklejamy ciastem, brzegi do samej góry. I teraz to co najważniejsze w tej pizzy - kolejność dodatków. Na sam spód kładziemy ser, potem dodatki według uznania i na wierzch sos. Pieczemy ją 30 - 35 minut aż ciasto zbrązowieje. Smacznego - dodaje.
Pizza "deep dish"
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Adrian Wiśniewski (pizzeria Big Adriano)
Data emisji: 16.02.2020
Godzina emisji: 17.16
kul