Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 19.07.2020

Sandwich cubano. Wyczaruj karaibski smak we własnej kuchni

Sandwich cubano to kanapka, której historia zaczyna się na karaibskiej wyspie, ale została spopularyzowana na Florydzie. Składa się z pieczeni wieprzowej, szynki, ogórków konserwowych, sera i musztardy.

poke bowl czwórka 1200.jpg
Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi

Kubańską kanapkę przygotować możemy własnoręcznie w swoim domu, a za jej wyjątkowy smak odpowiada marynowane mięso wieprzowe. Jak przekonywał Kuba Steuermark to nie jest trudny posiłek, którego stworzenie zajmuje nawet kilka minut. Ważne, by wcześniej przygotować odpowiednie składniki i sprzęt. - Musimy mieć przede wszystkim masło i lekko słodzone ogórki konserwowe, które znaleźć można w słoikach na sklepowych półkach - mówił gość Czwórki. - Do tego zwykłe szerokie salami, plastry sera z dziurami i szynkę. Do tego majonez i musztarda i przede wszystkim chleb. Sam najczęściej przygotowuję tę kanapkę na szerokich bagietkach, tzw. bułkach wrocławskich - tłumaczył Kuba Steuermark. 

Posłuchaj
16:47 2020_07_18-17-16-11_CZWÓRKA_NNŻ.mp3 O tym, jak stworzyć oryginalną kubańską kanapkę w domu i o historii i tajnikach tego dania opowiada Kuba Steuermark (Nie na-żarty/Czwórka) 

Bułkę przecinamy wzdłuż na pół. Jedną stronę smarujemy majonezem, drugą - musztardą. Do środka wkładamy salami, ser, szynkę i plastry ogórka. Składamy bułkę, a z zewnątrz smarujemy ją masłem, by lepiej się przypiekła. - Tu zaczynają się schody, bo warto to zrobić na grillu. Jeśli jednak mamy dwie patelnie, kanapkę kładziemy na jedną z nich,a drugą, rozgrzaną przykrywamy ją, dociskamy i zamykamy całość - mówił gość Czwórki. 

Posłuchaj także:

Oryginalnie kanapka cubano łączy w sobie smaki karaibskie, ale także te typowo amerykańskie. - Choć składników jest niewiele, w tej kanapce tak naprawdę bardzo dużo się dzieje. Jedząc ją musimy przegryźć się przez chrupiącą skórkę - wyjaśniał Kuba Steuermark. - Oryginalnie używa się szerokich bagietek, a by pieczywo się nie skręcało, w kubańskich piekarniach wkłada się do środka liść palmy. Dodaje się ostrych przypraw, mamy oregano i słodkość cytrusów, potem jedzący wpada w ser, który zaczyna się ciągnąć i na końcu mamy słodką część - wymieniał gość Mateusza Kulika. 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Kuba Steuermark (szef kuchni)

Data emisji: 18.07.2020

Godzina emisji: 17.15

kd