03:08 ]CZWORKA NDT - roszponka 1 22.01.2021.mp3 Roszponka - jakie ma właściwości odżywcze? (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
W Polsce ta roślina jest znana niemal od stu lat. Warto po nią sięgnąć, bo jest smaczna, zdrowa i stanowi znakomitą bazę do zielonych sałatek. - Jemy ją zazwyczaj na surowo, tak jak większość sałat - mówi dietetyk Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska z Dietosfery. - I tak jak większość sałat ma bardzo dużo właściwości prozdrowotnych.
Bogata w witaminę C jak cytryna, ma tyle żelaza jak szpinak
Buraki - superwarzywa, po które warto sięgnąć
W roszponce mamy beta-karoten, z którego nasz organizm wytwarza witaminę A. Ta zaś opóźnia procesy starzenia skóry, ma wpływ na funkcjonowanie wzroku i wzmacnia serce. W tej roślinie znajdziemy również dużo witaminy C, witaminy z grupy B oraz minerały: wapń, żelazo, potas, magnez i fosfor. 100 gramów roszponki to tylko 21 kcal. - Roślina ma małą gęstość kaloryczną i jest polecana nie tylko osobom, które chciałyby pozbyć się zbędnych kilogramów, ale także cukrzykom - wyjaśnia rozmówczyni Kuby Marcinowicza. - Roszponkę do diety powinny też włączyć osoby podatne na anemię oraz te, które mają problemy z niską odpornością.
Sprawdź także:
Roszponka z koprem włoskim i malinami
Dla zdrowych zębów i pełnego oddechu jedz oregano
Roszponka ma delikatny, lekko orzechowy smak, który świetnie łączy się z serami, wędlinami, innymi warzywami oraz owocami. Niewielkie rozmiary jej listków sprawiają, że łatwo ją dodawać do sałatek i kanapek. - Ja łączę roszponkę z fenkułem, czyli koprem włoskim i malinowym sosem winegret - mówi szef kuchni Arkadiusz Płoński. - Opłukaną roszponkę osuszamy najpierw na sitku, potem na ręczniku papierowym. Umyty koper włoski przecinamy na pół, pozbywamy się łykowatej końcówki i siekamy w drobne paseczki. Potem zalewamy go ciepłą marynatą, dorzucamy dwie łyżki musztardy francuskiej i łyżkę oliwy z oliwek. Całość mieszamy i odstawiamy na kwadrans. W tym czasie przygotowujemy winegret z mrożonych malin, a kiedy będzie gotowy, wszystkie składniki przekładamy do miski i podajemy na stół.
03:31 ]CZWORKA NDT - roszponka 2 22.01.2021.mp3 Roszponka w kuchni - jak ją podawać? (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
Roszponka doskonale prezentuje się również w wersji dekoracyjnej. Można ją dodawać do zielonych koktajli oraz przygotować na ciepło, tak jak szpinak.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Kuba Marcinowicz
Goście: Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska(dietetyk), Arek Płoński (szef kuchni)
Data emisji: 22.01.2021
Godzina emisji: 7.32, 8.34
kul/pj