Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 22.01.2021

Roszponka - do dekoracji i na zdrowie

Właściwości lecznicze roszponki znane są od lat, mimo to wciąż jest mniej popularna od rukoli. Zajadali się nią m.in. francuski król Ludwik XIV oraz amerykański prezydent Thomas Jefferson. 

Posłuchaj
03:08 ]CZWORKA NDT - roszponka 1 22.01.2021.mp3 Roszponka - jakie ma właściwości odżywcze? (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

 

W Polsce ta roślina jest znana niemal od stu lat. Warto po nią sięgnąć, bo jest smaczna, zdrowa i stanowi znakomitą bazę do zielonych sałatek. - Jemy ją zazwyczaj na surowo, tak jak większość sałat - mówi dietetyk Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska z Dietosfery. - I tak jak większość sałat ma bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. 

Bogata w witaminę C jak cytryna, ma tyle żelaza jak szpinak

Zobacz także
Barszcz buraki zakwas 1200.jpg
Buraki - superwarzywa, po które warto sięgnąć

W roszponce mamy beta-karoten, z którego nasz organizm wytwarza witaminę A. Ta zaś opóźnia procesy starzenia skóry, ma wpływ na funkcjonowanie wzroku i wzmacnia serce. W tej roślinie znajdziemy również dużo witaminy C, witaminy z grupy B oraz minerały: wapń, żelazo, potas, magnez i fosfor. 100 gramów roszponki to tylko 21 kcal. - Roślina ma małą gęstość kaloryczną i jest polecana nie tylko osobom, które chciałyby pozbyć się zbędnych kilogramów, ale także cukrzykom - wyjaśnia rozmówczyni Kuby Marcinowicza. - Roszponkę do diety powinny też włączyć osoby podatne na anemię oraz te, które mają problemy z niską odpornością. 

Sprawdź także:

Roszponka z koprem włoskim i malinami

Posłuchaj
shutterstock oregano zioła  1200.jpg
Dla zdrowych zębów i pełnego oddechu jedz oregano

Roszponka ma delikatny, lekko orzechowy smak, który świetnie łączy się z serami, wędlinami, innymi warzywami oraz owocami. Niewielkie rozmiary jej listków sprawiają, że łatwo ją dodawać do sałatek i kanapek. - Ja łączę roszponkę z fenkułem, czyli koprem włoskim i malinowym sosem winegret - mówi szef kuchni Arkadiusz Płoński. - Opłukaną roszponkę osuszamy najpierw na sitku, potem na ręczniku papierowym. Umyty koper włoski przecinamy na pół, pozbywamy się łykowatej końcówki i siekamy w drobne paseczki. Potem zalewamy go ciepłą marynatą, dorzucamy dwie łyżki musztardy francuskiej i łyżkę oliwy z oliwek. Całość mieszamy i odstawiamy na kwadrans. W tym czasie przygotowujemy winegret z mrożonych malin, a kiedy będzie gotowy, wszystkie składniki przekładamy do miski i podajemy na stół. 

Posłuchaj
03:31 ]CZWORKA NDT - roszponka 2 22.01.2021.mp3 Roszponka w kuchni - jak ją podawać? (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka) 

Roszponka doskonale prezentuje się również w wersji dekoracyjnej. Można ją dodawać do zielonych koktajli oraz przygotować na ciepło, tak jak szpinak. 

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Goście: Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska(dietetyk), Arek Płoński (szef kuchni)

Data emisji: 22.01.2021

Godzina emisji: 7.32, 8.34

kul/pj