Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 25.07.2021

Novel food. Jedzenie dla przyszłości

Ciastka z larw, cukier z bakterii i oleje z grzybów - w ten sposób Unia Europejska chce walczyć z głodem na świecie.

Mamy ponad 1900 gatunków owadów jadalnych. Są one wykorzystywane przede wszystkim w diecie rdzennych mieszkańców Afryki, Azji i Ameryki Południowej i Australii. I mają więcej wartości odżywczych niż tradycyjne mięso prof. Agnieszka Orkusz

Novel food to termin określający alternatywne produkty, które nie były w znacznym stopniu wykorzystywane przy produkcji żywności na terenie UE przed 1997 rokiem. Pojęcie może się odnosić zarówno do innowacyjnej żywności wytwarzanej przy użyciu nowoczesnej technologii, jak i składników tradycyjnie spożywanych poza terenem unii. - Zmiany klimatyczne powodują potrzebę poszukiwania alternatywnych źródeł żywności. Ma na to wpływ także rosnąca liczba ludności - tłumaczy prof. Agnieszka Orkusz. - Szacuje się, że w 2050 roku będzie nas ponad 9 mld. Wszystkich trzeba jakoś wyżywić, a produkcja mięsa bardzo niszczy środowisko. Dlatego w diecie należy uwzględnić owady. 

Posłuchaj
04:12 CZWÓRKA Sztuka jedzenia - novel food 25.07.2021.mp3 Novel food. Jak przekonać się do jedzenia owadów/ (Sztuka jedzenia/Czwórka)

Posłuchaj także
warzywa owoce żywność 1200x660 free.jpg
Kuchnia dla klimatu. Jedz to, co dobre dla Ziemi

Przykłady nowej żywności obejmują nowe źródła witaminy K (menachinon) lub ekstrakty z istniejącej żywności (bogaty w fosfolipidy olej z kryla antarktycznego z Euphausia superba ), produkty rolne z krajów trzecich (nasiona chia, sok owocowy noni) lub żywność poddana działaniu promieniowania UV (mleko, chleb, grzyby i drożdże). - Wprowadzenie nowych produktów do diety wymaga zmiany mentalności konsumentów, bo na przykład owady jadalne w krajach zachodnich za paskudztwo - przyznaje rozmówczyni Beaty Kwiatkowskiej. - Oswajanie owadów jadalnych można zacząć od przygotowania bagietki z posypką. W zależności od tego, kto i co lubi - ze świerszczem domowym, z mącznikiem młynarkiem lub z pleśniakowcem lśniącym, który ma specyficzny, orzechowy posmak. W taki sposób otrzymujemy pożywne śniadanie o wysokiej zawartości białka i dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Posłuchaj także:

Zobacz
książka kucharska 1200.jpg
Największa baza książek kucharskich w sieci. Sprawdź, co jedli Rzymianie

Specjaliści szacują, że codziennie na całym świecie blisko 2 mld ludzi jedzą odpowiednio przyrządzone owady. Mrówki, osy, szarańcza, motyle, chrząszcze, a nawet zwykłe muchy w 80 proc. składają się z białka, a ich mięso jest bogate w witaminy z grupy B i K. Takie przekąski obecnie są najbardziej popularne w płd-wch. Azji. 

Posłuchaj
07:59 CZWÓRKA Sztuka jedzenia - azja 25.07.2021.mp3 Jak smakuje kino Azji? Rozmowa z Mają Pielak z Festiwalu Pięć Smaków (Sztuka jedzenia/Czwórka)

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: prof. Agnieszka Orkusz (Katedra Biotechnologii i Analizy Żywności, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)

Data emisji: 25.07.2020

Godzina emisji: 13.09

kul