Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Bartosz Chmielewski 29.03.2015

Świeże jaja od rolnika? Kupując je łamiesz prawo!

- Sadowniczka spod Grójca powiedziała mi, że może sprzedać jabłko, ale gdyby je przekroiła, to będzie mieć kłopot - o prawnych problemach z obrotem żywnością w Polsce opowiadała Dorota Nygren.
Kupowanie jajek u gospodarzy, którzy hodują kury wielu Polakom wydaje czymś naturalnym. Na razie jednak przepisy tego jednak zabraniają.Kupowanie jajek u gospodarzy, którzy hodują kury wielu Polakom wydaje czymś naturalnym. Na razie jednak przepisy tego jednak zabraniają.Ylvers/Pixabay
Posłuchaj
  • Dorota Nygren o kłopotach rolników z obrotem żywnością i produktami rolnymi. Rozmawia Łukasz Modelski (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Chcemy jeść "slow", kupować żywność "od rolnika", poznawać lokalne smaki. Cenimy cydr od drobnych producentów, sery zagrodowe, domowe wędliny. Niestety, w większości wypadków, jedząc... łamiemy prawo. Bo na przykład wędząc złowionego na wędkę okonia, nasz rybak uprawia "przetwórstwo rybne". A sadownik, sprzedając jabłko przekrojone na pół - staje się "zakładem przetwórstwa owoców".

- Sami sobie stworzyliśmy nieżyciowy system - mówiła w Dwójce Dorota Nygren z Informacyjnej Agencji Radiowej, która przeprowadziła dziennikarskie śledztwo w sprawie kuriozalnych przepisów, np. takich, w myśl których jajka możemy kupować tylko na targu albo w sklepie, a ryby niesprzedane w dniu złowienia rolnik musi... utylizować.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzenie: Łukasz Modelski

Gość: Dorota Nygren (dziennikarka IAR)

Data emisji: 28.03.2015

Godzina emisji: 11.30

bch/mc