Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Bartosz Chmielewski 23.07.2017

Słodkie smaki Sycylii w "Gepardzie" Lampedusy

- Kuchnia związana z tą książką jest niezwykle modna we Włoszech. Powstaje mnóstwo publikacji i blogów dotyczących dań z otoczenia Geparda - mówiła o kulinarnej stronie powieści Giuseppe Tomasiego di Lampedusy Wanda Klenczon.
Posłuchaj
  • Wanda Klenczon o kulinarnej stronie książki "Gepard" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Galaretce rumowej, zapiekanemu w cieście makaronowi z szynką i wątróbkami drobiowymi oraz francuskim daniom na najbardziej eleganckim balu roku 1860 na Sycylii przyglądaliśmy się w audycji "Droga przez mąkę". Jej gość Wanda Klenczon zwracała uwagę na niezwykłe podobieństwo deserów sycylijskich do arabskich smakołyków: - Wszystkie desery na dworze księcia Saliny, tytułowego Geparda, są potwornie słodkie i raczej nie na nasze podniebienia - opowiadała.

Rozmówczyni Łukasza Modelskiego opowiadała, jak wyglądało ciastko dziewicy, ale też była zaskoczona obecnością nieszpułki na książęcym stole.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Wanda Klenczon (czytelniczka kulinarna)

Data emisji: 26.09.2015

Godzina emisji: 12.00

bch/mc