Dwójka
Bartosz Chmielewski
23.07.2017
Słodkie smaki Sycylii w "Gepardzie" Lampedusy
- Kuchnia związana z tą książką jest niezwykle modna we Włoszech. Powstaje mnóstwo publikacji i blogów dotyczących dań z otoczenia Geparda - mówiła o kulinarnej stronie powieści Giuseppe Tomasiego di Lampedusy Wanda Klenczon.
Posłuchaj
-
Wanda Klenczon o kulinarnej stronie książki "Gepard" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także
Galaretce rumowej, zapiekanemu w cieście makaronowi z szynką i wątróbkami drobiowymi oraz francuskim daniom na najbardziej eleganckim balu roku 1860 na Sycylii przyglądaliśmy się w audycji "Droga przez mąkę". Jej gość Wanda Klenczon zwracała uwagę na niezwykłe podobieństwo deserów sycylijskich do arabskich smakołyków: - Wszystkie desery na dworze księcia Saliny, tytułowego Geparda, są potwornie słodkie i raczej nie na nasze podniebienia - opowiadała.
Rozmówczyni Łukasza Modelskiego opowiadała, jak wyglądało ciastko dziewicy, ale też była zaskoczona obecnością nieszpułki na książęcym stole.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Wanda Klenczon (czytelniczka kulinarna)
Data emisji: 26.09.2015
Godzina emisji: 12.00
bch/mc