Dwójka
Michał Czyżewski
11.11.2015
Houellebecq. Koniec świata i dobre jedzenie
- Wyjeżdżając na francuską prowincję, bohater powieści "Uległość" Houellebecqa bierze zapas batonów proteinowych i kawę rozpuszczalną, bo nie spodziewa się, że spotka go tam coś smacznego - mówiła w Dwójce Wanda Klenczon.
Posłuchaj
-
Wątki kulinarne w powieściach Houellebecqa (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także
Tropicielka wątków kulinarnych w literaturze zwracała uwagę, że powieści Houellebecqa są wołaniem za starą dobrą francuską kuchnią. - Symboliczne, że w książce "Mapa i terytorium" przewodniczką po tradycjach kulinarnych Francji jest Rosjanka - zauważała.
Przebłyski dobrego jedzenia pojawiają się w "Uległości", zwłaszcza jeżeli chodzi o posiłki podczas przyjęć profesorskich. Cena, jaką przychodzi za to zapłacić bohaterom powieści, jest bardzo wysoka.
***
Tytuł audycji: Drogę przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Wanda Klenczon (badaczka antropologii kulinarnej)
Data emisji: 11.11.2015
Godzina emisji: 14.00
mc/jp