Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Michał Czyżewski 11.11.2015

Houellebecq. Koniec świata i dobre jedzenie

- Wyjeżdżając na francuską prowincję, bohater powieści "Uległość" Houellebecqa bierze zapas batonów proteinowych i kawę rozpuszczalną, bo nie spodziewa się, że spotka go tam coś smacznego - mówiła w Dwójce Wanda Klenczon.

Tropicielka wątków kulinarnych w literaturze zwracała uwagę, że powieści Houellebecqa są wołaniem za starą dobrą francuską kuchnią. - Symboliczne, że w książce "Mapa i terytorium" przewodniczką po tradycjach kulinarnych Francji jest Rosjanka - zauważała.

Przebłyski dobrego jedzenia pojawiają się w "Uległości", zwłaszcza jeżeli chodzi o posiłki podczas przyjęć profesorskich. Cena, jaką przychodzi za to zapłacić bohaterom powieści, jest bardzo wysoka.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Wanda Klenczon (badaczka antropologii kulinarnej)

Data emisji: 11.11.2015

Godzina emisji: 14.00

mc/jp