Dwójka
Jacek Puciato
02.04.2016
"Cmentarz w Pradze" Umberta Eco - erupcja kulinarna i spiskowe teorie
– Jedzenie w niesłychanej obfitości i wyrafinowane jest tym elementem, który ma uczłowieczyć postać głównego bohatera, skądinąd odrażającą – opowiadała o powieści Umberta Eco "Cmentarz w Pradze" Wanda Klenczon.
Posłuchaj
-
O kulinarnych wątkach "Cmentarza w Pradze" Umberta Eco opowiada Wanda Klenczon (Droga przez mąkę)
Czytaj także
Druga połowa wieku XIX, wielkie paryskie restauracje i najsłynniejsze turyńskie kawiarnie. Niezliczone przepisy na klasyczne dania, zakamuflowane słynne menu z "Kolacji trzech cesarzy", podroby w sycylijskich tawernach i tanie jadłodajnie dla niezamożnych.
Jakie znaczenia kryje ta obecna na kartach "Cmentarza w Pradze" panorama gastronomiczna połączona ze spiskową teorią dziejów? Czy możemy traktować tę powieść jako przewodnik po paryskich restauracjach i kawiarniach? I dlaczego w momentach szczególnego napięcia Simonini, daleki od pozytywnych wzorców bohater książki, mówi: "Teraz powinienem sobie coś dobrego ugotować".
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Wanda Klenczon (badaczka antropologii kulinarnej)
Data emisji: 2.04.2016
Godzina emisji: 12.00
jp/kd