Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Jacek Puciato 02.04.2016

"Cmentarz w Pradze" Umberta Eco - erupcja kulinarna i spiskowe teorie

– Jedzenie w niesłychanej obfitości i wyrafinowane jest tym elementem, który ma uczłowieczyć postać głównego bohatera, skądinąd odrażającą – opowiadała o powieści Umberta Eco "Cmentarz w Pradze" Wanda Klenczon.

Druga połowa wieku XIX, wielkie paryskie restauracje i najsłynniejsze turyńskie kawiarnie. Niezliczone przepisy na klasyczne dania, zakamuflowane słynne menu z "Kolacji trzech cesarzy", podroby w sycylijskich tawernach i tanie jadłodajnie dla niezamożnych.

Jakie znaczenia kryje ta obecna na kartach "Cmentarza w Pradze" panorama gastronomiczna połączona ze spiskową teorią dziejów? Czy możemy traktować tę powieść jako przewodnik po paryskich restauracjach i kawiarniach? I dlaczego w momentach szczególnego napięcia Simonini, daleki od pozytywnych wzorców bohater książki, mówi: "Teraz powinienem sobie coś dobrego ugotować".

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Wanda Klenczon (badaczka antropologii kulinarnej)

Data emisji: 2.04.2016

Godzina emisji: 12.00

jp/kd