Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Michał Czyżewski 07.08.2016

Pierwsze prawo restauracji: nie zadzieraj z kelnerem

– Niezbyt dobrze jest podpaść komuś, kto nas karmi – mówił Jakub Milszewski, współautor książki "Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć zanim wyjdziesz coś zjeść".

Dziennikarz od kilku lat zagląda na kuchenne zaplecza wspólnie z Kamilem Sadkowskim, który ma ponad 20-letnie doświadczenie w branży gastronomicznej i przeszedł wszystkie szczeble kuchennej kariery - zaczynał jako kelner, potem był kucharzem, barmanem, a wreszcie szefem kuchni. W książce "Gastrobanda" autorzy odkrywają przed czytelnikiem świat, o którym do tej pory wiedziała jedynie garstka wtajemniczonych.

Prowadzący audycję Łukasz Modelski zwrócił uwagę m.in. na "przerażający, knajacki, brutalny, brzydki, nieprzyjemny do słuchania język" tej książki. Jego goście tłumaczyli, że wulgaryzmy pełnią bardzo istotną rolę w restauracyjnej kuchni, ale to nie one są tym, co najbardziej może przerazić gości lokalu gastronomicznego...

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Goście: Jakub Milszewski i Kamil Sadkowski (autorzy książki  "Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć zanim wyjdziesz coś zjeść")

Data emisji: 6.08.2016

Godzina emisji: 10.00

mc/ab