Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Marta Zdzieborska 07.01.2018

Kumpiaki i kluski śląskie. "Polska kuchnia przeżywa renesans"

- Szefowie kuchni coraz częściej odwołują się do regionalnej kuchni polskiej. Do królika serwowane są już nie gnocchi, ale kluseczki śląskie lub kopytka – powiedziała dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta.
Posłuchaj
  • Małgorzata Minta i Joanna Mróz o trendach w polskiej kuchni (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

- Polskość coraz bardziej wkracza do restauracji, zachowując przy tym lokalny charakter. I nie chodzi tu o takie produkty, jak marchewka z okolicznych pól czy topinambur, ale np. wędliny czy kumpiaki – dodała Małgorzata Minta, z którą zgodziła się blogerka kulinarna Joanna Mróz.

- Przejawem lokalności w kuchni jest fakt, że belonę występującą do tej pory tylko w nadmorskich smażalniach, można teraz znaleźć w wielu warszawskich, a nawet łódzkich i poznańskich restauracjach - powiedziała Joanna Mróz.

Jakie jeszcze produkty podbijają polską kuchnię i jaką rolę odgrywają dyskonty w odkrywaniu win i polskich przysmaków? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Goście: Małgorzata Minta (dziennikarka kulinarna), Joanna Mróz (blogerka kulinarna)

Data emisji: 6.01.2018

Godzina emisji: 12.00

mz/mk