Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Jacek Puciato 17.03.2018

Obiad z resztek, czyli jak nie wyrzucać 50 kg jedzenia

- Marnowanie żywności często wynika z bezmyślności albo ze słabej jakości kupowanych produktów - przypominała w Dwójce Monika Kucia, kuratorka programu kulinarnego festiwalu Nowe Epifanie.

Food revolution prasowe 1200.jpg
Co masz zjeść za sto lat, zjedz dziś

Prawie 50 kg rocznie na statystycznego Polaka. Tak dużo jedzenia, według danych banków żywności, marnuje się w naszym kraju. - Co trzeci Polak przyznaje się do tego, ze wyrzuca bardzo dużo jedzenia: pieczywo, wędliny, warzywa, owoce, nabiał – wymieniała z kolei Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku”.

Jak według rozmówczyń Łukasza Modelskiego nie marnować jedzenia (oszczędzając tym samym 2,5 złotych rocznie)? Jak przedłużać trwałość zakupionych rzeczy i… nie przejmować się datą ważności? I, co najistotniejsze, jakie są konkretne pomysły na posiłki z resztek?

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Goście: Sylwia Majcher (autorka książki "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku") oraz Monika Kucia (dziennikarka, kuratorka programu kulinarnego festiwalu Nowe Epifanie)

Data emisji: 17.03. 2018

Godzina emisji: 12.00

jp/bch