Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Bartosz Chmielewski 12.08.2018

Kucharz wojskowy: eksperymentujemy z grochówką

- Co roku zmieniają się techniki kulinarne, dochodzą nowe urządzenia, więc próbujemy różnych podejść do tej zupy, a to podajemy ją jako piankę, a to jako mus - mówił w Dwójce Tomasz Welter trener polskiej wojskowej reprezentacji kucharzy.
Posłuchaj
  • Tomasz Welter o dawnej i współczesnej kuchni wojskowej (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

jedzenie 1200.jpg
"Paskalizacja plus". Polski wkład w konserwację żywności

Gość audycji "Droga przez mąkę" podkreślił, że nieco inaczej wygląda gotowanie na zawody kucharzy wojskowych, a inaczej na co dzień w wojsku zawodowym. W tym pierwszym przypadku jest więcej miejsca na eksperymentowanie, ale i codzienna dieta wojska stała się bardziej wyrafinowana. - Dziś jedzenie w armii bardziej przypomina restaurację. Żołnierz bierze tacę i sam sobie wybiera spośród bogatej oferty. Kucharze muszą się starać, bo jak coś jest niesmaczne, to od razu widać, że nie schodzi.

Tomasz Welter mówił w audycji o roli zapasów wojennych w komponowaniu dań, przywołał przepisy z legendarnych wojskowych książek kucharskich, ale też zwrócił uwagę na nowe trendy w tej dziedzinie ("widoczny jest powrót do dawnych zapomnianych przez lata warzyw").

***

Tytuła audycji: Drogę przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Goście: Tomasz Welter (szef kuchni, trener polskiej wojskowej reprezentacji kucharzy)

Data emisji: 11.08.2018

Godzina emisji: 12.30

bch/ac