Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Jacek Puciato 03.11.2018

Zastąpić mięso, czyli "niemożliwy burger" jako danie przyszłości

W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o, być może koniecznej, produkcji zastępników tradycyjnych składników naszych dań. Gość audycji Przemysław Bociąga opowiadał m.in. o nowojorskim "Impossible Burger"…
Posłuchaj
  • O tym, co będziemy jadać w przyszłości (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Na czym polega niemożliwość tego burgera? Powinien on być nieodróżnialny od burgera mięsnego i - oczywiście - nie może zawierać mięsa. Nowojorski burger, o którym opowiadał w audycji Przemysław Bociąga, różni się od dotychczasowych prób "udawania mięsnych burgerów" jedną, znaczącą cechą.

Co wyróżnia ten produkt i jak on smakuje? Jakie korzyści dla środowiska naturalnego można osiągnąć, przechodząc na tego typu zamienniki? I czy powinniśmy się niepokoić omawianym w audycji trendem przechodzenia "z hodowli w technologię", "jedzeniem z fabryki"?

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Przemysław Bociąga (dziennikarz kulinarny)

Data emisji: 3.11.2018

Godzina emisji: 12.30 

jp/mko