Dwójka
Jacek Puciato
03.11.2018
Zastąpić mięso, czyli "niemożliwy burger" jako danie przyszłości
W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o, być może koniecznej, produkcji zastępników tradycyjnych składników naszych dań. Gość audycji Przemysław Bociąga opowiadał m.in. o nowojorskim "Impossible Burger"…
Posłuchaj
-
O tym, co będziemy jadać w przyszłości (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także
Na czym polega niemożliwość tego burgera? Powinien on być nieodróżnialny od burgera mięsnego i - oczywiście - nie może zawierać mięsa. Nowojorski burger, o którym opowiadał w audycji Przemysław Bociąga, różni się od dotychczasowych prób "udawania mięsnych burgerów" jedną, znaczącą cechą.
Co wyróżnia ten produkt i jak on smakuje? Jakie korzyści dla środowiska naturalnego można osiągnąć, przechodząc na tego typu zamienniki? I czy powinniśmy się niepokoić omawianym w audycji trendem przechodzenia "z hodowli w technologię", "jedzeniem z fabryki"?
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Przemysław Bociąga (dziennikarz kulinarny)
Data emisji: 3.11.2018
Godzina emisji: 12.30
jp/mko