Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
polskieradio.pl
Aleksandra Rybińska 19.09.2016

Szkodliwe konserwanty, emulgatory i inne substancje dodawane do produktów spożywczych. Na które szczególnie uważać?

Są składnikami żywności, która na co dzień pojawia się na naszych stołach. Dzięki nim produkty zachowują przez długi czas swój smak, aromat, kształt i kolor. Wiedząc, że nam szkodzą, chcemy ich uniknąć, ale nie jest to łatwe, bo ich używanie dopuszcza prawo europejskie. Co więc zrobić? Czytać etykiety i wybierać produkty bez sztucznych, chemicznych dodatków.

Substancje dodawane do żywności podzielone są na grupy, każda oznaczona literą i numerem. Stojąc przy sklepowej półce, trudno jest rozszyfrowywać, co oznacza dany kod, ale łatwo jest znaleźć jego opis w Internecie. Można też stworzyć listę tych, których należy bezwzględnie unikać. My ułatwiamy to zadanie :-)

Grupa E – od 100 do 199 – barwniki

E 102 – tartrazyna – może wywoływać reakcje alergiczne, zwłaszcza u astmatyków; może przyczyniać się do występowania depresji, a w połączeniu z E-210 – E215 może powodować ADHD u dzieci

E 104 - żółcień chinolinowa – może powodować reakcje alergiczne

E 110 – żółć pomarańczowa – wzmaga objawy astmy i reakcje alergiczne, może powodować nadpobudliwość u dzieci

E 122 – azorubina - nasilić objawy astmy, mogą powodować skurcze macicy u kobiet w ciąży, powodując poronienie, w barwnikach tego typu podejrzewa się działanie rakotwórcze

E-123 – amarant - może być przyczyną nieżytu nosa i wpływać na płodność, wątrobę i nerki. Spożywany przez kobiety w ciąży może wywoływać u dziecka wady wrodzone

E 124 – czerwień koszenilowa – podejrzewana o działanie rakotwórcze

E 127 – erytrozyna – niebezpieczny dla osób z chorą tarczyca, może powodować dekoncentrację

E 129 - czerwień Allura AC - podejrzewana o działanie rakotwórcze

E 150a – E150d – karmel – może powodować skurcze mięśni i zmniejszenie ilości białych krwinek

E 151 – czerń brylantowa – może być niebezpieczna dla nerek

E 180 - Czerwień litolowa BK – może powodować reakcje alergiczne, katar sienny, problemy żołądkowo-jelitowe oraz bezsenność

 

Grupa E – od 200 do 299 – konserwanty

E 210 - kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213) – mogą powodować astmę, pokrzywkę, podrażniać oczy i skórę, są toksyczne dla układu nerwowego

E 220 - dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228) -  niszczą witaminę B12, mogą powodować reakcje alergiczne, nudności, bóle głowy, zakłócają pracę jelit

E 249, E 250 – azotyny - wykazują działanie rakotwórcze


zdjęcie ilustracyjne

Grupa E – od 300 do 399 – przeciwutleniacze i regulatory kwasowości

E 320 - butylohydroksyanizol - wykazuje działanie kancerogenne, może wywierać toksyczny wpływ na nerki i wywoływać wysypkę lub pokrzywkę

E 385 - sól wapniowo-disodowa - może prowadzić do poważnych zaburzeń w przemianie materii, nie powinny go spożywać dzieci poniżej 2 roku

 

Grupa E od 400 do 499 - emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.

E 412 – guma guar - ma działanie przeczyszczające i hamujące apetyt

E 420 – sorbitol - w dużych dawkach ma działanie przeczyszczające, może mieć niekorzystny wpływ na osoby z zespołem jelita drażliwego, może również powodować powstawanie zaćmy

 

Grupa E – od 500 do 599 – środki pomocnicze

E 554, E 555, E 556, E 559 – krzemianymogą prowadzić do odkładania się glinu w organizmie, szczególnie muszą ich unikać osoby z chorobą Alzheimera


Grupa E – od 600 do 699 – wzmacniacze smaku

E 621 – glutaminian sodu może powodować bóle i zawroty, palpitacje serca i nadmierną potliwość

E622 - glutaminian potasu  - może powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość


- Duża część produkowanej żywności nie trafia nawet do sklepów.  Jest niszczona na etapie producenckim - mówi Maria Kowalewska (zdjęcie ilustracyjne)

Grupa E – od 900 do 999 – substancje słodzące, nabłyszczające

E 951 – aspartam - może zawierać zanieczyszczenia, które w dużych ilościach mogą być szkodliwe dla zdrowia, niewskazany dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym

E 954 – sacharyna – może stymulować działanie komórek nowotworowych


Aleksandra Rybińska