Mało, a często
Najbardziej skuteczną i aktywną biologicznie formą witaminy C jest kwas L-askorbinowy. Zastosowany w roztworach wodnych staje się wrażliwy na obecność tlenu, promieniowanie ultrafioletowe i wysoką temperaturę, przez co trudno spotkać tę postać witaminy C w gotowych produktach kosmetycznych. Witamina C generalnie nie należy do najtrwalszych i łatwo ulega rozkładowi, nawet jeśli spożywamy ją razem ze świeżymi owocami i warzywami. Dlatego należy jeść je w postaci jak najmniej przetworzonej, aby uniknąć rozkładu tej witaminy pod wpływem temperatury czy krojenia, przecierania. Ponadto, witamina C nie lubi być dawkowana w dużych ilościach, ponieważ organizm nie jest w stanie odłożyć jej na później i pozbywa się nadmiaru. Należy dostarczać ją codzienne, kilka razy dziennie, lecz w mniejszych porcjach.
Oznaki niedoboru witaminy C:
- osłabienie naczyń włosowatych, niedokrwistość
- brak apetytu
- skłonność do tworzenia się siniaków i krwiaków
- ogólne osłabienie, przemęczenie
- nabrzmiałe i krwawiące dziąsła, stany zapalne
- bóle mięśni i stawów
- trudności w gojeniu raz
- schorzenia żołądka
- częstsze infekcje
Foto: pixabay.com
Funkcje witaminy C:
- zwiększa odporność organizmu, wzmacniając układ immunologiczny
- przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości
- zapobiega procesom starzenia (całego organizmu, nie tylko skóry)
- chroni przed nowotworami
- odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i serca
- obniża ciśnienie krwi,
- chroni przed miażdżycą i odkładaniem się cholesterolu
- poprawia przyswajalność żelaza, uczestniczy w procesie regeneracji witaminy E
- wpływa na wytwarzanie i zachowanie kolagenu
Profilaktycznie, nie zapobiegawczo
Należy pamiętać, że witamina C nie leczy przeziębień, lecz im zapobiega. Należy ją stosować profilaktycznie, żeby nie złapać infekcji, ale kiedy już ją mamy, nie warto zażywać podwójnych czy potrójnych dawek, bo nadmiar witaminy i tak zostanie wydalony z organizmu. Dzienne zapotrzebowanie kwasu askorbinowego dla osoby dorosłej to od 45 do 90 mg na dobę. Przy urazach ciała, po operacjach czy w czasie przewlekłych chorób ilość ta się większa.
A w jakich produktach witaminy C jest najwięcej?
Źródło: X-news
Aleksandra Rybińska