Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PolskieRadio24.pl
Julia Budzisz 18.10.2021

Austria. Prehistoryczni górnicy pili piwo i jedli sery pleśniowe

W kopalniach soli znajdujących się na terenie dzisiejszej Austrii w regionie Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut znaleziono ludzkie odchody sprzed blisko trzech tysięcy lat. Podczas ich analizy naukowcy odkryli, że zawierają one dwa gatunki grzybów, których używa się do produkcji piwa oraz sera pleśniowego.

Przełomowe odkrycie

- Wyniki badań rzucają nowe światło na życie prehistorycznych górników pracujących w kopalniach soli w Hallstatt i pozwalają lepiej zrozumieć ich praktyki kulinarne. Okazuje się, że były one złożone, a znaczącą rolę odgrywała w nich fermentacja oraz produkty przetworzone - powiedziała Kerstin Kowarik z Muzeum Historii Naturalnej w Wiedniu. 

Już wcześniejsze badania wykazały, że prehistoryczne odchody (paleofekalia) pochodzące z kopalni soli mogą przynieść nam wiele informacji o zdrowiu i diecie ludzi sprzed kilku tysięcy lat. Tym razem jednak grupa naukowców poszła o krok dalej i postanowiła dokładniej - przy pomocy badań mikroskopowych, metagenomicznych i proteomicznych - przeanalizować mikroby, DNA i białka obecne w próbkach.

Prehistoryczni jarosze

Badania wykazały, że w odchodach znajdują się przede wszystkim duże ilości otrębów i plew różnych zbóż. W efekcie naukowcy byli w stanie zrekonstruować nawyki żywieniowe ludzi żyjących w tym rejonie 2700 lat temu. Okazało się, że dieta austriackich górników składała się głównie w węglowodanów i błonnika, natomiast białko pozyskiwali głównie przez rośliny strączkowe. Rzadko natomiast jedli owoce, orzechy i produkty pochodzenia zwierzęcego.

Rośliny stanowiły główne pożywienie ludzi zamieszkujących te rejony aż do czasów baroku. Struktury ich mikrobiomu jelitowego można więc porównać do struktur mikrobiomu jelitowego dzisiejszych społeczeństw nieuprzemysłowionych, których dieta bazuje głównie na świeżych warzywach i owocach. Odkrycie to sugeruje, że zmiany w mikrobiomie mieszkańców świata zachodniego zaszły niedawno i są wynikiem zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia.  

Piwo i ser pleśniowy

Największa niespodzianka czekała jednak na naukowców, gdy zdecydowali się rozszerzyć swoje badania mikrobiomów o grzyby. Okazało się wówczas, że w jednej z próbek znajduje się DNA Penicillium roqueforti i Saccharomyces cerevisiae.

- Wydaje się, że górnicy z Hallstatt celowo stosowali technologie fermentacji żywności z użyciem mikroorganizmów, które do dziś są wykorzystywane w przemyśle spożywczym - powiedział Frank Maixner z Instytutu Badań nad Mumiami Eurac. - Odkrycie to jest pierwszym dowodem na to, że ludzie produkowali ser pleśniowy w Europie już w epoce żelaza, czyli prawie 2700 lat temu - dodał. 


Źródło: Archeology News Network

jb