Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 23.12.2013

Bryndza, suska i karp zatorski - regionalne skarby

Produkty lokalne i regionalne to gwarancja najwyższej jakości, tradycyjnego sposobu wytwarzania i przede wszystkim przyjemność dla podniebienia. Sprawdziliśmy jakie polskie produkty są już chronione przez Unię Europejską.
Bryndza, suska i karp zatorski - regionalne skarby Lobo/Wikimedia Commons/CC
Posłuchaj
  • Jakie produkty chroni znaczek UE, czym są produkty regionalne i lokalne - opowiada ekspertka (Czwórka/Europejski Lunch)
  • Jednolity rynek europejski - sprawdź jego zalety (Czwórka/Europejski Lunch)
Czytaj także

Otrzymać znaczek UE, będący gwarancją jakości wcale nie jest łatwo. Jakie polskie produkty już go mają sprawdził Karol Pawłowicki.
- Status produktu regionalnego chronionego przez UE to cały system jakości żywności dla produktów, których tradycyjny skład lub sposób wytwarzania związany jest z miejscem pochodzenia lub z tradycyjną recepturą - mówi Izabela Byszewska prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. - To są trzy znaki gwarantowanych tradycyjnych specjalności i chronionej nazwy pochodzenia i chronionego oznaczenia geograficznego - podkreśla. 
Pierwszym polskim produktem, wpisanym na listę do rejestru unijnych produktów wysokiej jakości, była bryndza podhalańska. Zgłoszony był też oscypek, ale został oprotestowany przez Słowaków.
Robiąc zakupy warto zainteresować się też: fasolą wrzawską z Podkarpacia, pięknym Jasiem, miodami czy karpiem zatorskim. Izabela Byszewska zwraca również uwagę, że chronione są też polskie suszone śliwki: śliwka szydłowska i suska sechlońska z Małopolski.

- Na rejestracje czeka właśnie cebularz małopolski, wywodzący się prawdopodobnie z kuchni żydowskiej - mówi ekspertka.
Lista unijnych produktów lokalnych i regionalnych otwarta jest cały czas. Ważne, by zgłaszany przez nas specjał spełniał unijne wymagania.

Zapraszamy również do wysłuchania materiału o jednolitym rynku europejskim i konsekwencjach tego, co by było gdyby on nie istniał.

(pj)