Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Katarzyna Karaś 16.10.2011

Polscy kucharze uczą gotować Francuzów

Robert Makłowicz i Karol Okrasa przybliżają mieszkańcom Francji polskie smaki. W Paryżu ruszyły warsztaty "Made in Poland" poświęcone polskiej kuchni.
Panowie do garówPanowie do garówfot. sxc.hu/CC

Do końca tego roku odbędzie się pięć spotkań warsztatowych, a od przyszłego roku zaplanowano swoisty kulinarny "Tour de France" po całym kraju z udziałem najlepszych polskich szefów kuchni.

Atrakcją warsztatów - które odbywają się w Atelier des Sens, miejscu, które specjalizuje się w organizacji warsztatów kuchni z całego świata - jest to, że wezmą w nich udział znani smakosze, m.in. krytyk kulinarny Robert Makłowicz oraz szef warszawskiej restauracji Platter Inter Continental Karol Okrasa. Oprócz nich zajęcia poprowadzą szefowie kuchni największych polskich instytucji w Paryżu, jak Daniel Knapik z paryskiej restauracji "Cracovia" czy Sławomir Piwnicki, kierujący kuchnią w przedstawicielstwie RP przy OECD we Francji.

Mistrzem pierwszego warsztatu w piątek był szef kuchni polskiej ambasady w Paryżu, Mirosław Nowak. Kilkunastu uczestników imprezy mogło nauczyć się, jak przygotować znane polskie dania, "zaadaptowane" nieco do francuskiej gastronomii, np. sandacza po kaszubsku czy placki ziemniaczane z wędzonym łososiem. Z kolei specjalista od wódek doradzał, jak łączyć te potrawy z polskimi alkoholami.

Jak powiedziała PAP inicjatorka i organizatorka warsztatów, szefowa firmy HB Service Hanna Borys, ta cykliczna impreza ma zachęcić Francuzów nie tylko do poznawania polskiej gastronomii, ale także do częstszego odwiedzania Polski.

- Kuchnia przemawia chyba do wszystkich, a dla wielu Francuzów jest prawdziwą pasją. Chcielibyśmy, aby ten kontakt z polską kuchnią stał się dla nich swoistą "inicjacją" przed wielką podróżą do naszego kraju - powiedziała Borys.

(PAP,kk)