Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Michał Chodurski 16.04.2013

Oficjalne dane UE: 5 procent wołowiny to konina

Takie są wyniki testów przeprowadzonych w krajach Unii Europejskiej.
KoninaKoninaWikipedia/Liftarn

Od lutego zbadano ponad 7200 próbek, z czego około czterech tysięcy na obecność koniny w wołowinie.

I choć nie było zagrożenia życia ani zdrowia, to Komisja Europejska zaproponuje nowe przepisy. Zapowiedział to komisarz do spraw zdrowia i konsumentów Tonio Borg.

W projekcie nowych przepisów znajdzie się zapis wymuszający na krajach członkowskich nakładanie kar finansowych za fałszowanie mięsa. Byłyby one proporcjonalnie wysokie do skali fałszerstwa i oczekiwanych z niego zysków przez osoby, które dopuściły się oszustwa przy znakowaniu żywności.

Kary miałyby być takie same we wszystkich krajach członkowskich. Komisja Europejska chce też zaostrzyć przepisy dotyczące oznakowania wyrobów mięsnych i ich kontroli, by łatwiej można było wyśledzić ewentualne fałszerstwa.

''