Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Agnieszka Furtak-Bilnik 04.02.2015

Parfait, czyli deser idealny

Parfait to inaczej domowe lody, których podstawą są ubite z cukrem żółtka i ubita śmietana. Wachlarz dodatków jest nieograniczony: czekolada, wafelki, owoce...
Parfait to domowe lody, które doskonale smakują z wieloma dodatkami: wiórkami czekoladowymi, pokruszonymi ciasteczkami czy owocamiParfait to domowe lody, które doskonale smakują z wieloma dodatkami: wiórkami czekoladowymi, pokruszonymi ciasteczkami czy owocamiGlow Images/East News

Katarzyna Pruchnicka proponuje parfait według przepisu Rafała Hreczaniuka, szefa kuchni restauracji Tamka 43. Do przygotowania deseru potrzebujemy:

- 120 gramów białej czekolady

- 40 gramów masła

- 2 łyżki cukru

- 150 ml śmietanki 36% kremówki

- 40 ml wiśniówki lub dobrej nalewki wiśniowej

Oraz 2 stołowe łyżki pasty pistacjowej - można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ma jedna wadę - jest niestety droga. Można w zastępstwie spróbować bardzo dokładnie zmiksować niesolone pistacje z odrobiną oleju (takiego, który nie ma wyraźnego aromatu - nie może być to oliwa z oliwek ani olej rzepakowy)

Rafał Hreczaniuk opowiada w audycji, jak krok po kroku przygotować cały deser.

Dodajmy jeszcze, że przy robieniu parfait ważne jest, by przy łączeniu ubitych, ustabilizowanych karmelem żółtek i masła z czekoladą dodawać żółtka do masy czekoladowej, a nie odwrotnie. Dzięki temu masa będzie puszysta.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Rafał Hreczaniuk (szef kuchni restauracji Tamka 43)
Data emisji: 04.02.2015
Godzina emisji: 11.15

(fbi/mp)