Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Izabela Woroniecka-Cieślak 25.02.2015

Sos aioli, czyli czosnek w roli głównej

Ze względu na swój zapach czosnek jest albo uwielbiany, albo nienawidzony. Dla wszystkich, którzy od niego stronią, mamy całkiem ciekawą propozycję kulinarną.
Czosnek jest ważnym składnikiem sosu aioliCzosnek jest ważnym składnikiem sosu aioliGlow Images/East News

Świeży jest bardzo intensywny w smaku, a pieczony… Pieczony to zupełnie inna bajka. Jest słodki, nie tak ostry, a jego aromat staje się głębszy i łagodniejszy. - Taki czosnek jest idealny do aioli - zapewnia Katarzyna Pruchnicka.

Prowadząca audycję mówi, jak należy piec to wyjątkowe warzywo, a Marcin Kuc, autor bloga kulinarnego "Jaja w kuchni", tłumaczy, jak przyrządzić sos aioli i do czego jest on idealnym dodatkiem.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marcin Kuc (autor bloga kulinarnego "Jaja w kuchni")
Data emisji: 25.02.2015
Godzina emisji: 11.15

(iwo)