Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Agnieszka Furtak-Bilnik 19.02.2015

Wraca moda na zapomniane warzywa

Od 4-5 lat bardzo modne są stare zapomniane warzywa, znane z dawnej polskiej kuchni - pasternak, jarmuż, skorzonera i topinambur. Tym razem - w roli głównej topinambur.
Omlet z topinamburem - niesłusznie zapomnianym w polskiej kuchni warzywemOmlet z topinamburem - niesłusznie zapomnianym w polskiej kuchni warzywem Wikipedia/cc/Cyclonebil

Rafał Hreczaniuk, szef kuchni restauracji Tamka 43, przekonuje, że topinambur - inaczej słonecznik bulwiasty - to warzywo wszechstronne, podobne do ziemniaka. Można je gotować, smażyć, kisić oraz jeść na surowo.

Szef kuchni podaje w audycji dokładny przepis na zupę-krem z topinamburu oraz podpowiada, jak inaczej można wykorzystać to warzywo.

Katarzyna Pruchnicka wspomina także o modzie na własnoręcznie robione wędliny.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Rafał Hreczaniuk (szef kuchni restauracji Tamka 43)
Data emisji: 19.02.2015
Godzina emisji: 11.15

(fbi/mp)