Trójka
Agnieszka Furtak-Bilnik
19.02.2015
Wraca moda na zapomniane warzywa
Od 4-5 lat bardzo modne są stare zapomniane warzywa, znane z dawnej polskiej kuchni - pasternak, jarmuż, skorzonera i topinambur. Tym razem - w roli głównej topinambur.
Omlet z topinamburem - niesłusznie zapomnianym w polskiej kuchni warzywem Wikipedia/cc/Cyclonebil
Posłuchaj
-
Katarzyna Pruchnicka przypomina zapomniane w Polsce warzywo - topinambur (A nuż, widelec/Trójka)
Czytaj także
Rafał Hreczaniuk, szef kuchni restauracji Tamka 43, przekonuje, że topinambur - inaczej słonecznik bulwiasty - to warzywo wszechstronne, podobne do ziemniaka. Można je gotować, smażyć, kisić oraz jeść na surowo.
Szef kuchni podaje w audycji dokładny przepis na zupę-krem z topinamburu oraz podpowiada, jak inaczej można wykorzystać to warzywo.
Katarzyna Pruchnicka wspomina także o modzie na własnoręcznie robione wędliny.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Rafał Hreczaniuk (szef kuchni restauracji Tamka 43)
Data emisji: 19.02.2015
Godzina emisji: 11.15
(fbi/mp)