Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Sylwia Mróz 08.02.2017

Kremowe z chrupiącą skórką. Przepis na frytki idealne

Mają belgijski rodowód, smakują prawie wszystkim, a poza ziemniakami można je zrobić z selera, pietruszki czy marchewki. Przygotowanie kremowej w środku i chrupiącej na zewnątrz frytki wcale nie jest łatwym zadaniem.
Posłuchaj
  • Jurek Sobieniak wyjaśnia, jak przygotować pyszne frytki w naszym domu (A nuż, widelec/ Trójka)
Czytaj także

Domowej roboty frytki często są mało chrupkie, posklejane, bądź zbyt tłuste. Sposobem jest to, by najpierw obgotować surowe warzywa, pokrojone w charakterystyczne słupki. Można je wrzucić na wrzątek nawet na kilka minut, trzy lub cztery, by powierzchnia naszych frytek lepiej wchłonęła przyprawy, np. tymianek lub czosnek.

- W zależności od tego, czy będziemy je smażyć na głębokim tłuszczu, czy w piekarniku. Jeśli posiekamy czosnek, to on po prostu się spali, a jeżeli chcemy usmażyć na fryturze, to definiujemy to tylko solą i pieprzem, może być też potrawa korzenna, która nadaje potrawie aromat - opowiada Jurek Sobieniak.

Frytki smażymy małymi partiami. Ekspert wyjaśnia, dlaczego przedstawia kilka bezcennych porad szefa kuchni i propozycji podania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Jurek Sobieniak (kucharz, technolog żywności)
Data emisji:
 8.02.2017
Godzina emisji:
11.19

sm/mp