Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Sylwia Mróz 10.05.2017

W oczekiwaniu na ciepło, słońce i nowalijki

- Propozycje dań z nowalijkami to lekka jajecznica, świeży twarożek, chłodnik z różnego rodzaju nabiałem. To prosta kuchnia i taka, za którą wielu z nas tęskni - mówi kucharz Grzegorz Łapanowski.

W oczekiwaniu na soczyste i pełne smaku warzywa zaczęły się pojawiać pierwsze nowalijki. W tym odcinku gość Trójki radzi, co możemy z nich przygotować i jak wybierać te najlepsze.

- Te najmłodsze rośliny pędzi się, by po prostu szybciej rosły, więc warto chwilę poczekać i kupić nowalijki od zaufanych rolników. Wtedy możemy coś przygotować z młodych sałat i rzodkiewki, koperku, szczypiorku, natki pietruszki, bo na dużo więcej nie ma co liczyć - wymienia znawca kuchni, Grzegorz Łapanowski.

O sekretach dobrego gotowania z nowalijkami w roli głównej mówimy w dołączonym do artykułu nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość: 
Grzegorz Łapanowski (szef kuchni, autor radiowych i telewizyjnych programów kulinarnych)
Data emisji:
10.05.2017
Godzina emisji:
11.17

sm/fbi