Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Katarzyna Karaś 28.03.2018

Przepis na idealny barszcz ukraiński

Jest aromatyczny, nietłusty mimo wędzonej słoniny, a dzięki dodatkowi w postaci soku wyciśniętego z surowych buraków – intensywny w smaku i kolorze.
Posłuchaj
  • Jak zrobić idealny barszcz ukraiński? (A nuż, widelec/Trójka)
Czytaj także

Jak wskazała Katarzyna Pruchnicka, ona swój idealny barszcz ukraiński znalazła w warszawskiej Kanapie. Przepisem ze słuchaczami podzielił się szef restauracji – Dmitrij Babak.

Kucharz podkreślił, że barszcz ukraiński to danie, które potrzebuje czasu. Do wywaru uzyskanego z mięsa i wędzonej gruszki dodajemy podsmażone, pocięte w paseczki warzywa – cebulę, marchewkę i buraka – doprawione odrobioną octu i koncentratu pomidorowego. W garnku lądują też pokrojone w kostę ziemniaki. Do tego szczypta soli, pieprzu, cukru i sporo czosnku.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której gość radiowej Trójki wyjaśnił, czym się różni barszcz ukraiński od polskiego. Z czym podaje się tradycyjny ukraiński barszcz?

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Dmitrij Babak (restauracja Kanapa)
Data emisji: 28.03.2018
Godzina emisji: 11.15

kk/kw