Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 28.04.2017

"O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu"

- To jak nasi przodkowie uprawiali rośliny i hodowali zwierzęta miało głęboki sens - mówiła Agata Michalak, autorka książki, której bohaterowie zdecydowali się porzucić etaty w korporacjach i zacząć nowe życie na łonie natury.
Posłuchaj
  • Agata Michalak o wartościach płynących z produkowanej lokalnie żywności (Dzień Kobiet/Czwórka)
Czytaj także

Agata Michalak Skłaniam ludzi do większej dbałości o to, co jedzą. Trzeba sobie uzmysłowić, że określone produkty wpływają w określony sposób na nasze samopoczucie 

Soczysty, dojrzały pomidor w środku lata czy jego blady cień z holenderskiej uprawy całorocznej? Lepszy owczy ser czy kozi? I z jakiej mąki najlepiej piec chleb? Na te i inne pytania znajdziemy odpowiedź w książce Agaty Michalak "O dobrym jedzeniu". - Zwykle oferuje się nam chleb z mąki słabszej jakości, z domieszką konserwantu i spulchniacza. Tutaj wszystkie procesy zachodzą szybciej, ale to nie jest dla nas dobre. Czas dojrzewania chleba jest niezbędny, aby wszystkie jego wartości odżywcze były dla nas lepiej przyswajalne - tłumaczyła Agata Michalak. 

Jej książka to spotkanie z kulinarnymi bohaterami, którzy swoje życie związali z jedzeniem, kuchnią i tworzeniem najwyższej jakości lokalnych produktów. - Zawsze zachęcam, żeby sprawdzać na lokalnych targowiskach, co krainy mają do zaoferowania - przekonywała Agata Michalak. A jak smakuje chleb z samopszy? Oraz czy Polska ma potencjał na stanie się "serową stolicą"? Tego wszystkiego dowiecie się słuchając nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Dzień Kobiet

Prowadzą: Karina Terzoni i Aleksandra Jasińska

Gość: Agata Michalak (autorka książki "O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola ogrodu i lasu")

Data emisji: 28.04.2017

Godzina emisji: 7.20

jsz/kul