Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Marta Grzymkowska 06.10.2015

Skąd się bierze ostrość w papryce?

Jalapeño, pieprz cayenne, chilli - dziś sprawdzamy, która z papryk jest najostrzejsza, jak powstaje wrażenie ostrości i czym należy zapić sos tabasco, żeby złagodzić jego działanie.
Posłuchaj
  • Wyjaśniamy, dlaczego papryczki są ostre (Nawiedzeni/Czwórka)
Czytaj także

Za uczucie ostrości odpowiada substancja chemiczna nazywana kapsaicyną, która podrażnia błony śluzowe i zakończenia nerwowe. Substancja ta stosowana jest jako gaz pieprzowy.

- Pikantność danego produktu mierzy się w skali Scoville'a. Lekko pikantne papryczki mają 500 jednostek, średnio pikantne - 5 tys., w środku jest np. jalapeño. Z ogólnie dostępnych przypraw najostrzejsze jest habanero - mówi Maciej Bielak-Wolanin z Koła Naukowego Alkahest Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.

Z audycji dowiecie się także, czym najlepiej zapić pikantną potrawę, by złagodzić efekt ostrości - wodą, mlekiem czy napojem gazowanym.

***

Data emisji: 6.10.2015

Godzina emisji: 12.00

Materiał wyemitowano w audycji Nawiedzeni.

mg/kul