Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 10.03.2016

Cukier. Czy można bez niego żyć?

Poprawia nam humor, dostarcza endorfin, no i przede wszystkim świetnie smakuje. Dodaje energii i pobudza do działania. Nie wszyscy jednak mogą go jeść do woli.

Cukier jest nieodłącznym elementem naszej diety. W ostatnich dziesięcioleciach zmieniliśmy styl życia i sposób odżywiania się. - Nasz organizm nie jest gotowy, żeby się do tego zaadaptować, w związku z tym dochodzi do zaburzeń. Cukrzyca ma silne piętno wpływu cywilizacyjnego postępu - mówił w rozmowie z Czwórką Piotr Fichna, szef Kliniki Diabetologii i Otyłości Wieku Rozwojowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

Jak przekonywał ekspert główną przyczyną cukrzycy jest dynamiczna zmiana diety. - Organizm nie potrafi się dostosować do tych sytuacji - mówi Piotr Fichna. Osoby chorujące na cukrzycę muszą ciągle kontrolować poziom cukru we krwi.

W celu leczenia tej choroby idealnym rozwiązaniem jest system ciągłego monitorowania glikemii. Piotr Fichna wyjaśnia, w jaki sposób działa urządzenie, pozwalające na bieżąco kontrolować i reagować na obniżający się poziom cukru we krwi. 

***

Prowadzący: Patryk Kuniszewicz

Gość: Piotr Fichna (szef Kliniki Diabetologii i Otyłości Wieku Rozwojowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu)

Przygotował: Maciej Oswald

Data emisji: 10.03.2016

Godzina emisji: 11.20

Materiał wyemitowano w audycji Nawiedzeni

jt/kd