Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 12.05.2016

Polski kawior, koraliki z czarnym oczkiem - zrób z nich tort i obiad

- Kasza może być zrobiona z każdego zboża, które rośnie na naszej planecie - mówi Maja Sobczak, autorka bloga "Qmam kaszę". - Każda z nich może mieć różne kolory.
Posłuchaj
  • Maja Sobczak z "Qmam kaszę" opowiada o rodzajach i właściwościach kasz (Nawiedzeni/Czwórka)
Czytaj także

- Kaszę uzyskamy z owsa, orkiszu, pszenicy durum, jęczmienia, kukurydzy, komosy ryżowej, gryki - mówi Czwórkowa ekspertka. - W zależności od sposobu pocięcia, przygotowania, możemy otrzymać płatki, drobniejsze formy, mannę, kaszę paloną lub niepaloną - o czym decyduje kwestia obróbki termicznej danego ziarna. 

Coraz częściej na polskie stoły trafia też bulgur, amarantus czy quinoa. Na samozwańczą królową ostatnio wyrasta kasza jaglana, z której zrobimy i jaglankę, i sernik, i tort, a nawet lody.

***

Tytuł audycji: Nawiedzeni

Prowadzenie: Patryk Kuniszewicz

Materiał: Marta Hoppe

Data emisji: 12.05.2016

Godzina emisji: 11.20

pj/kul