Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Michał Mendyk 08.02.2016

W szponach gruzińskiej gościnności

- Legendarna serdeczność Gruzinów bywa obezwładniająca. Można wpaść w niewolę ich gościnności na dwa dni - opowiadała Anna Janicka-Galant z portalu "Oblicza Gruzji". A gdy już się to stanie, nie unikniemy na pewno smaku chinkali czy chaczapuri.

Pierwsze z tych dań to najsłynniejsza potrawa kuchni gruzińskiej - kołduny wypełnione mięsem i bulionem oraz, w zależności od regionu, różnymi przyprawami. Chaczapuri z kolei to "gruzińska pizza" i idealne danie dla goszczących na Kaukazie jaroszy.

Gruzinom udało się zachować swą odrębną kulturę nie tylko w dziedzinie kulinariów, choć ostatnie dwa stulecia spędzili głównie pod panowaniem rosyjskim, a następnie radzieckim. Z czasów sowieckich pozostały im dwuznaczny sentyment do ich krajana Józefa Stalina oraz ogromne betonowe jaja i dyski...

***

Tytuł audycji: Audycja nr 1

Prowadzą: Michał Migała, Mariusz Infulecki

Data emisji: 8.02.2015

Godzina emisji: 6.40

mm/mg