Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 31.08.2018

Zdrowie w słoiku. Robimy przetwory

Stragany powoli zapełniają się jesiennymi owocami i warzywami. Co z nich zrobić i jak je zachować na dłużej? Jak przygotować przetwory bez ulepszaczy, żeby były smaczne i przetrwały zimę? 
Posłuchaj
  • Jolanta Naklicka-Klesser o tym, jak zatrzymać smak lata w słoiku. Ekspresowo (Dajesz radę/Czwórka)
Czytaj także

Wbrew pozorom nie jest to trudne. - Niezbyt dobrze wspominam robienie przetworów z dzieciństwa. Stanie nad sokownikiem, buchająca para, zakręcanie gorących słoików... na szczęście te czasy już minęły - przekonywała Jolanta Naklicka-Klesser, autorka książki "Zdrowe przetwory".

- W mojej książce pokazuję jak, w naprawdę szybki sposób można zrobić doskonałe weki. Dzielę się przepisami na śliwki z dodatkiem cynamonu, chutney z jabłek cebuli i czerwonego pieprzu, przecier pomidorowy czy ratatouille - wyliczała.

Czy przetwory rzeczywiście można przygotować szybko? Jak w słoiku sprawdza się egzotyka? Czy tradycyjne smaki da się odtworzyć w nowoczesnym wydaniu? O tym w nagraniu.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Jolanta Naklicka-Klesser (autorka książki "Zdrowe przetwory")

Data emisji: 31.08.2018

Godzina emisji: 14.07

ac/kul