Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Marta Grzymkowska 02.10.2015

Młodzi gotują - zupka chińska czy wykwintne danie?

Programy kulinarne przyciągają rzesze telewidzów, książki kucharskie należą do bestsellerów, a w internecie królują blogi o jedzeniu. Czy młodzi podchwycili ten trend i masowo ruszyli do kuchni?

Goście audycji przyznają, że Polacy zakochali się w zagranicznej kuchni. Wśród młodych popularna jest kuchnia włoska, która jest smaczna, łatwa i tania. Modne są też dania wegetariańskie, potrawy z drobiu, kasze i "zapomniane" warzywa, takie jak jarmuż czy topinambur.

- Ale trzeba pamiętać o tym, że nasze społeczeństwo dzieli się na wiele małych społeczeństw. W kole gospodyń wiejskich będzie zupełnie inne gotowanie niż w pokoleniu "gimbazy", a jeszcze co innego będą jedli hipsterzy na Saskiej Kępie i placu Zbawiciela - zauważa Grzegorz Łapanowski z fundacji "Szkoła na widelcu".

W audycji podpowiadamy, gdzie szukać ciekawych przepisów kulinarnych i zdradzamy, które smaki polskiej kuchni są doceniane przez młodych ludzi z zachodu Europy. Wyjaśnimy też, dlaczego niektórzy obcokrajowcy boją się... barszczu.

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Agata Michalak (magazyn "Kukbuk"), Katarzyna Pieczyńska i Grzegorz Łapanowski (Fundacja "Szkoła na widelcu")

Data emisji: 2.10.2015

Godzina emisji: 14.00

mg/gs