Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Szczepan Rybiński 17.09.2013

Jedz bób i bądź zdrowy

- Osoby, które decydują się na dietę wegetariańską, powinny pamiętać, że bób to świetne źródła wapnia i białka - radzi w audycji Smaki zdrowia dietetyk Małgorzata Różańska.
Bób jest pyszny zarówno sam, jak i składnik potrawBób jest pyszny zarówno sam, jak i składnik potrawEast News/Glow Images

Gość Jedynki podkreśla, że bób zawiera też związki, które pomogą nam uzupełnić braki energetyczne.

-Tego typu rośliny strączkowe zawierają sporo tłuszczów roślinnych i błonnika. Warto jednak pamiętać, aby nie pozbywać się skórki, gdyż to tam znajduje się najwięcej związków odżywczych - powiedziała Małgorzata Różańska z poradni FoodArea.

Jej daniem, bób może być też świetnym urozmaiceniem codziennych dań. - Bób bardzo dobrze nadaje się dodatek do potraw z makaronem czy krewetkami - powiedziała w rozmowie z Anną Popek.

Jakie jeszcze właściwości posiadają popularne ziarna? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!