Najnowsze dzieło brytyjskiego kucharza to książka kucharsko – przygodowa, opowiadająca wiele o ludziach, których napotkał autor. Stąd np. w rozdziale włoskim znajdziemy jego fotografię z funkcjonariuszkami z kobiecego więzienia, w którym więźniarki hodują bardzo dobre warzywa. – On uwielbia też wspólne gotowanie. Jego otwartość na ludzi jest jedną z przyczyn ogromnego sukcesu. Jamie nie jest celebrytą ponad nami. Myśli o ludziach, ceni ich – opowiadała Maria Brzozowska.
Jak kuchnia zaskoczyła mistrza kulinarnego? – To kuchnia szwedzka, której on nie podejrzewał o takie smaki. Jamie twierdzi wręcz, że dała ona kopa całej książce i była czarnym koniem międzynarodowego zestawienia. Jest pełna mocnych, czystych smaków, ma dużo ryb i owoców morza. Szwedzi są też doskonali w odważnym i śmiałym stosowaniu przypraw. Na przykład kardamonu do ciast – mówiła tłumaczka.
"Kulinarne wyprawy Jamiego” to przygodowa książka kucharska, z mnóstwem przepisów na dania, których przygotowanie pozwoli przenieść się na chwilę do sześciu wspaniałych krajów. Są w niej zarówno największe przeboje tamtejszych kuchni, jak i zupełnie nowe potrawy, które autor stworzył zainspirowany wyprawami. Hiszpańskie paelle, marokańskie tażiny, czy włoskie risotta – to tylko część przepisów, którym przyjrzał się Oliver.
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy, a w niej m.in. prostego przepisu na kurki z opiekanym chlebem.
ei