Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 01.07.2013

Prowansja: aïoli najlepiej smakuje w Nicei

Mówią, że to "czosnkowy majonez", co jednak nie oddaje w pełni smaku aïoli. Jak zrobić ten francuski sos, radzi Agnieszka Kręglicka.
Aoli serwują wszystkie knajpki i restauracje w NiceiAïoli serwują wszystkie knajpki i restauracje w NiceiGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Agnieszka Kręglicka podaje przepis na aïoli (4 do 4/Czwórka)
  • Prowansja - "drzwi do Orientu" (4 do 4/Czwórka)
Czytaj także

- Aïoli to klasyczny sos prowansalski, opiewany nawet w literaturze pięknej - mówi krytyk kulinarny i restauratorka, Agnieszka Kręglicka. - Dla kucharza przyrządzenie dobrego aïoli nie jest wcale takie proste, bo według tradycyjnego przepisu należy ucierać sam czosnek z oliwą, do momentu aż nie stanie się on kremowy.

Ale Prowansja to nie tylko aïoli. To także owoce morza, anchois, tradycje winiarskie sięgające ponad 3 tysięcy lat wstecz oraz pola pachnące ziołami i lawendą.

- Jestem zagorzałym fanem lawendy, bo ta prowansalska tak pięknie pachnie, że śmiało może być wykorzystywana w kuchni - opowiada lektor języka francuskiego i znawca kuchni, Jacek Mulczyk-Skarżyński. - Dodaje się ją do muffinek, ciast i lodów, wchodzi także w skład mieszanki znanej u nas jako zioła prowansalskie.

Odwiedź z Czwórką najpiękniejsze miejsca na ziemi > > >

Prowansja zwana jest także "drzwiami Orientu": - Tam mieszają się wpływy różnych kultur i różnych intensywnych smaków. Trochę się to różni od naszego wyobrażenia o francuskiej kuchni - z żabami i ślimakami.

Turyści odwiedzający Prowansję trafiają w samo serce raju na ziemi. To obecnie jedno z najpopularniejszych miejsc we Francji - także wśród artystów i filmowców. Panuje tam typowy śródziemnomorski klimat - z upalnymi latami i łagodnymi zimami.

- To idealne miejsce na wypoczynek - twierdzi gość "4 do 4". - Cykanie cykad koi nerwy, a wszechobecny luz i coś, o czym Włosi powiedzieli by pewnie "la dolce vita", na długo pozostają w pamięci i gwarantują niezwykle udane wakacje.

Aioli – prowansalski majonez czosnkowy poleca Agnieszka Kręglicka

1-2 spore ząbki czosnku

1 żółtko

1 szklanka oliwy (lub oleju słonecznikowego i oliwy z oliwek pół na pół)

do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny, chili

Utrzyj na gładko w moździerzu lub (łatwiej) zmiksuj malakserem czosnek. Dodaj żółtko, przyprawy i dalej ucieraj. Gdy masa będzie jednolita, zacznij powoli dodawać oliwę. Miksuj mikserem z trzepaczkami do piany lub ubijaj ręcznie, kręcąc stale w jedną stronę. Powinna powstać puszysta emulsja.

Gdy wkręcisz całą oliwę, uzupełnij przyprawy do smaku.

kul