Jedną z głównych zasad jest "jedz dla dwojga, ale nie za dwoje". Jak wyjaśniła w audycji "Eureka" magister zdrowia publicznego Aneta Grajda, chodzi o to, by kobieta w ciąży, wybierając produkty żywieniowe na swoje posiłki, zwracała uwagę na te, które są jak najlepszej jakości natomiast mają mniejszą kaloryczność.
- Czyli jeżeli, na przykład, przyszła mama wybiera produkty zbożowe, to z pełnego przemiału, jak chleb razowy wieloziarnisty czy grahamki, a nie białe pieczywo - wskazała. Dodała, że zawsze, jak kobieta przygotowuje posiłek powinna się starać, by połowę jego objętości stanowiły różnokolorowe warzywa.
Ile posiłków w ciągu dnia powinna jeść kobieta w ciąży? Ile powinny wynosić przerwy między posiłkami? Jakie to ma znaczenie? Co można zjeść wieczorem? Czy przyszła mama może pić zieloną herbatę i jeść ryby? Dlaczego olej lniany i kiszonki są sprzymierzeńcami kobiet ciężarnych? Wysłuchaj całej audycji, w której zaproszone ekspertki zaproponowały przykładowe menu dla kobiet w ciąży.
***
Tytuł audycji: Eureka
Prowadzi: Artur Wolski
Gość: dr Regina Wierzejska (specjalista od żywienia, Instytut Żywności i Żywienia), mgr Aneta Grajda (magister zdrowia publicznego, dietetyk, Instytut "Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka")
Data emisji: 3.11.2016
Godzina emisji: 19.10
kk/ab