Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Marta Grzymkowska 15.03.2017

Superżywność. Moda czy przepis na długie życie?

Ostatnio modny stał się termin superfood. Chodzi o superżywność - produkty, które mają odmładzać nasz organizm i uchronić nas przed rakiem, cukrzycą, udarami czy chorobami serca.

Pojawiają się określenia, że superfood to dietetyczni supermani XXI wieku. - To produkty, które w porównaniu z innymi zawierają bardzo dużą dawkę witamin, minerałów czy substancji pozytywnie wpływających na nasze zdrowie - mówiła "Podwójnym espresso" dietetyczka Joanna Neuhoff-Murawska.

W wielu artykułach prasowych można znaleźć informację, że do grona najpopularniejszych produktów superżywności należą: spirulina, jagody goji i acai, nasiona chia, quinoa (komosa ryżowa) czy zielony jęczmień. - Często zachłystujemy się nowościami, egzotycznymi i drogimi, a tymczasem tuż obok na półce leży zwykły polski czosnek, który jest znakomitym superproduktem. Jagody acai, owszem, są bardzo cenne, ale nasze polskie jagody też są świetne. Zawierają dużą dawkę luteiny, która znakomicie wpływa na wzrok. Na topie polskich superfood są brokuły, jarmuż, miód, natka pietruszki i ryby, które zawierają cenne kwasy tłuszczowe - mówiła ekspertka.

Czy superżywność to przepis na długie życie w zdrowiu, usłyszycie z nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Podwójne espresso

Prowadzą: Monika Tarka i Robert Kilen

Gość: Joanna Neuhoff-Murawska (dietetyczka)

Data emisji: 15.03.2017

Godzina emisji: 5.40

mt/mg/kd