Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Jakub Szczypa 28.09.2016

"Bakłażany na stół" - kulinarne nowinki PRL-u

Brokuły, cykoria, endywia, sałata rzymska czy jarmuż - 37 lat temu w Polsce warzywa te nie często gościły na domowych stołach, jednak już wtedy na antenie Czwórki przekonywaliśmy o ich walorach.

- Coraz częściej w naszych sklepach pojawiają się warzywa mało znane. I choć kuszą nasze mamy swymi oryginalnymi kształtami i żywymi kolorami ciągle jednak zbyt rzadko trafiają na nasze stoły - mówiła w 1979 roku Joanna Wacowska, autorka audycji "Bakłażany na stół", którą przypominamy w ramach urodzinowego cyklu "Cztery Dychy". Swoich opinii na temat uprawiania warzyw oraz ich odpowiedniego przyrządzania udzielali znani w Polsce Ludowej eksperci, m.in. dr Maciej Halbański oraz żywieniowe guru PRL-u, czyli dziennikarz "Przekroju" Jan Kalkowski.

Z audycji dowiedzieliśmy się nie tylko skąd u Węgrów tak wielka miłość do papryki, ale także jak przyrządzić winegret do sałaty rzymskiej. A czy wiecie dlaczego warto jeść rzeżuchę oraz jak z bakłażanów przyrządzić danie o enigmatycznej nazwie "omdlały imam"? W bążurowych "Czterech Dychach" znajdziecie odpowiedzi na te i inne kulinarne pytania.

***

Tytuł audycji: "BąŻur"

Prowadzi:  Piotr Galus

Materiał: Martyna Ogonek

Data emisji: 28.09.2016

Godzina emisji: 7.14

jsz/pj