Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 04.01.2017

Smaki świata. Wybierz się w kulinarną podróż

Francuzi nie wyobrażają sobie życia bez bagietek, Niemcy bez tradycyjnego sznycla, zaś włoska pizza i spaghetti podbijają serca i żołądki ludzi na całym świecie. Czego spodziewać się możemy w innych zakątkach świata?

indonezja taniec 1200.jpg
Indonezja. Smoki, diabły i pływanie z mantami

Zdaniem blogerki kulinarnej Marty Gawrychowskiej, autorki subiektywnej kulinarnej mapy świata, wiele do zaoferowania Polakom ma… kuchnia rumuńska. - Na przykład tamtejsze gołąbki to potrawa bardzo podobna do polskiej o tej samej nazwie, mniej jest jedynie ryżu w środku - mówiła blogerka.

W programie sprawdzalismy także, z jakich potraw za granicą słynie Polska. - Zupa pomidorowa, kotlet schabowy i szarlotka - wymieniała słuchaczka Czwórki, która do naszego kraju przyjechała z Ukrainy. - Rosół, kiełbasy, barszcz czerwony, żurek i pierogi z mięsem czy grzybami - mówili inni respondenci sondy Czwórki, m.in. z Australii. 

Czym jest rumuńska mamałyga, dlaczego warto w poszukiwaniu nowych smaków wyruszyć do Hiszpanii i co ciekawego na talerzu można znaleźć na Seszelach? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji "Czat Czwórki".

***

ytuł audycji: "Czat Czwórki"

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał przygtowała: Weronika Puszkar

Goście: Marta Gawrychowska (autorka bloga "Podróże od kuchni")

Data emisji: 4.01.2017

Godzina emisji: 16.05

kd/mz