Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 14.03.2019

Wegańskie masło z aquafaby. Czy można usmażyć na nim steka?

Aquafaba to woda, która zostaje po ugotowaniu ciecierzycy i to właśnie z niej można robić wegańskie zamienniki mlecznych produktów. Wśród nich jest także wegańskie masło.  
Posłuchaj
  • Z czego powstaje wegańskie masło? (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Czytaj także

- Aquafaba posiada ciekawe właściwości. Zawiera dużo białka i skrobi, bo cieciorka jest bardzo w nie bogata - mówi Przemysław Butryn szef kuchni w restauracji, która specjalizuje się w typowo mięsnej kuchni. - Kuchnia wegańska jest bardzo ciekawa. Bardzo trudne jest zastąpienie diety mięsożercy dietą roślinną. Trzeba mieć dużą wiedzę o tym, co się je i w jakich ilościach, żeby nie przedobrzyć - dodaje. 

Aidan Altman i Andrew McClure z aquafaby stworzyli FabaButter. Jak twierdzą ich produkt doskonale naśladuje smarowność i teksturę masła, a dodatkowo jest przyjazny dla alergików, nie zawiera soi, produktów mlecznych, laktozy czy oleju palmowego. 

Za FabaButter przemawiają też argumenty ekologiczne, jak cztery razy mniejszy ślad węglowy powstający przy jego produkcji. A czy da radę usmażyć na tym steka? Jakie, już dziś, opinie na temat tego produktu znajdujemy w sieci. To w nagraniu materiału reporterskiego, który przygotował Mateusz Kulik.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Damian Sikorski

Data emisji: 14.03.2019

Godzina emisji: 8.38

pj