Lubimy chrupiącą sałatę, świeży chleb i kiedy jedzenie przestaje spełniać nasze oczekiwania pozbywamy się je wymieniając na lepiej wyglądające produkty Sylwia Majcher
Jak zmienić swoje nawyki i zacząć wykorzystywać potencjał produktów spożywczych, które posiadamy? Sylwia Majcher wyjaśniała, że wymaga to dużo pracy, ale jej efekty przekładają się na środowisko i naszą kieszeń. - Pochodzę z domu, w którym nic się nie marnowało. Dopiero, kiedy zamieszkałam sama zaczęłam spełniać swoje kaprysy pozbywając się wielu produktów, które można było przetworzyć i wykorzystać. Na początek musimy dostrzec potencjał w jedzeniu, jakie posiadamy - mówiła autorka książki.
- "Zero waste" to trend, który przyszedł do nas ze Stanów Zjednoczonych i bardzo silnie zakorzenił się w Europie. W Polsce organizowane są nawet kursy kulinarne, na których można nauczyć się gotowania z resztek - opowiadała.
Czy z resztek jedzenia jesteśmy w stanie przygotować ucztę dla całej rodziny? Jakie potrawy da się z nich stworzyć i czy to na pewno jest dla nas zdrowe? O tym w nagraniu rozmowy.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzą: Kamila Dębczak i Kuba Marcinowicz
Gość: Sylwia Majcher
Data emisji: 6.04.2018
Godzina emisji: 8.17
ac/kd