Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Apolonia Cichocka 06.04.2018

"Gotuję, nie marnuję". Jak dostrzec potencjał w resztkach jedzenia?

- Zakupy robimy bez listy, kupujemy spontanicznie i nie mamy potem pomysłu, co z tym jedzeniem zrobić. Chętnie żegnamy się z produktami i idziemy po kolejne, bo wydaje nam się, że jedzenie, które przestaje wyglądać atrakcyjnie nie jest nam potrzebne - opowiadała Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję, nie marnuję".

Lubimy chrupiącą sałatę, świeży chleb i kiedy jedzenie przestaje spełniać nasze oczekiwania pozbywamy się je wymieniając na lepiej wyglądające produkty Sylwia Majcher

Jak zmienić swoje nawyki i zacząć wykorzystywać potencjał produktów spożywczych, które posiadamy? Sylwia Majcher wyjaśniała, że wymaga to dużo pracy, ale jej efekty przekładają się na środowisko i naszą kieszeń. - Pochodzę z domu, w którym nic się nie marnowało. Dopiero, kiedy zamieszkałam sama zaczęłam spełniać swoje kaprysy pozbywając się wielu produktów, które można było przetworzyć i wykorzystać. Na początek musimy dostrzec potencjał w jedzeniu, jakie posiadamy - mówiła autorka książki.

- "Zero waste" to trend, który przyszedł do nas ze Stanów Zjednoczonych i bardzo silnie zakorzenił się w Europie. W Polsce organizowane są nawet kursy kulinarne, na których można nauczyć się gotowania z resztek - opowiadała.

Czy z resztek jedzenia jesteśmy w stanie przygotować ucztę dla całej rodziny? Jakie potrawy da się z nich stworzyć i czy to na pewno jest dla nas zdrowe? O tym w nagraniu rozmowy.

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzą: Kamila Dębczak i Kuba Marcinowicz

Gość: Sylwia Majcher 

Data emisji: 6.04.2018

Godzina emisji: 8.17

ac/kd