Trójka
Sylwia Mróz
07.12.2016
Marta Gessler: do dziś mierzę się z piernikiem
- Piernik to wcale nie jest proste ciasto, jak się nam wszystkim wydaje. Wychodzi zbyt twarde albo nawet zdarzają się piernikowe zakalce - mówi restauratorka, Marta Gessler.
Posłuchaj
-
Piernik czy pierniczki? Marta Gessler opowiada o świątecznych przepisach, których warto spróbować (A nuż, widelec/ Trójka)
Czytaj także
Mając do wyboru piernik i pierniczki, znawczyni kulinarna zdecydowanie wybiera pierwszą z propozycji. Zamiast pierniczków woli przygotować inne ciastka na święta. – Piernik jest łatwiejszy i można go wcześniej przygotować. Lubię też to ciasto przekładać różnymi ciekawymi zawartościami, które potem decydują o jego smaku – opowiada.
Marta Gessler radzi, by wcześniej rozpocząć przygotowania do pieczenia piernika. Najlepiej zrobić to z dwu, a nawet trzymiesięcznym wyprzedzeniem. Jaki niezawodny przepis poleca specjalistka? O tym w nagraniu.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marta Gessler (restauratorka, autorka felietonów i książek)
Data emisji: 7.12.2016
Godzina emisji: 11.14
sm