Polskie Radio
Gabriela Skonieczna
25.12.2010
Polędwiczki w złocistej skórce z pyr
A może zamiast podawać tradycyjne danie mięsne i ziemniaki, ukryć polędwiczki w złocistej ziemniaczanej skorupce?
Glow Images/East News
Niezbędne składniki:
- 500g Polędwiczki wieprzowa,
- 1-2 ziemniaki, 1-2 sztuki
- 2 jajka
- 3 łyżki Mąka,
- Olej
Przyprawy KAMIS:
- Przyprawa Schab pieczony z żurawiną
- Majeranek
- Sól morska
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 60 minut
Polędwiczki przekroić na p pół, nasmarować przyprawą do schabu z żurawiną, obsmażyć na patelni. Odłożyć na papierowy ręcznik do wystygnięcia. Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce, dodać jajka, mąkę, majeranek doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę, pokryć nią polędwiczki. Mięso zawinięte w ziemniaczanej masie obsmażyć na patelni z obydwu stron. Następnie przełożyć na blachę i piec w piekarniku 25 minut w temperaturze 175 ˚C.
Pycha!
(gs)