Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Katarzyna Rogowska 22.07.2020

Kanapka z czereśnią? Czemu nie!

Czereśnie, czyli owoce tzw. wiśni ptasiej, były znane już Etruskom, którzy sadzili drzewa owocowe. Historia ich wędrówki została opisana przez Pliniusza Starszego, który w swoim dziele "Historia naturalis" stwierdził, że pierwsze czereśnie do Rzymu z miasta Cerasus w Poncie przywiózł słynny Lukullus.  

Posłuchaj
02:36 2020_07_22-10-18-16_Kuchnia_z_jajem.mp3 Czereśnie w nieoczywistym wydaniu (Kuchnia z jajem/Trójka)

 

Dziś znamy ponad tysiąc odmian czereśni. Burlat, Buttnera Czerwona, Sylvia, Kordia – to nazwy tylko niektórych z nich. Ich barwa może być żółta, czerwona, ciemnoczerwona, a nawet niemal czarna.

Zdjęcie ilustracyjne  Foto: shutterstock.com/Viacheslav Zhedankov Zdjęcie ilustracyjne (foto: Shutterstock.com/Viacheslav Zhedankov)

Najchętniej czereśnie zjadamy bez żadnych dodatków, prosto z miski, a nawet bezpośrednio z drzewa (niewiele osób wie, że pół kilo tych owoców kalorycznością dorównuje jednemu pączkowi). Gabriela Darmetko postanowiła jednak puścić wodze wyobraźni i zażyczyła sobie… kanapkę z czereśnią.

– Czereśnia jest słodka, więc dobre będzie połączenie czegoś słodkiego i słonego, czyli czereśni z kozim serkiem. Grzanka, do tego kozi twaróg, oczywiście obrana czereśnia bez pestki, a to wszystko oblane miodem – takie połączenie będzie prawdziwym arcydziełem! – mówi Gaja Kuroń.

***

Tytuł audycji: Kuchnia z jajem
Prowadzą: Gaja KurońGabriela Darmetko
Data emisji: 22.07.2020
Godzina emisji: 10.17

kr/mk