Jakie jest brzmienie dobrego jedzenia?

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2016 13:00
W audycji "Droga przez mąkę" porozmawiamy o relacji dźwięku i smaku, o synestezji, o tym, jakie dźwięki i jak wpływają na smak.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay/mtmmonline/domena publiczna

Czy częstotliwość fali dźwiękowej ma znaczenie? Ile kHz ma dźwięk chrupania? Czy istnieje dźwięk "kremowy"? I w jaki sposób muzyka w restauracji wiąże się ze sprzedażą alkoholi?

O tym porozmawiamy z Pawem Brylskim z NoKuchWa (Nowej Kuchni Warszawskiej).

***

Na audycję "Droga przez mąkę" - w sobotę (14.05) w godz. 12.00-13.00 - zaprasza Łukasz Modelski.

mm/mc

Zobacz więcej na temat: dźwięki kuchnia
Czytaj także

"Białe wino nie krzyczy do nas tak głośno"

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2016 12:00
- Jego urok nie jest tak oczywisty jak wina czerwonego - mówił Paweł Gąsiorek, autor książki "Dobre klimaty" poświęconej winu i jego związkom z codziennością.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pszczoły przeprowadzają się do wielkich miast

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2016 16:00
– Główną ideą naszej działalności jest dawanie pszczołom nowego miejsca do życia – mówił Kamil Baj z Pszczelarium, zdradzając tajniki miejskiego pszczelarstwa.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wyglądać chudo to wyglądać źle?

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2016 13:00
- Przecież kiedyś mówiło się, że ktoś jest "słusznej sylwetki". A ludzie szczupli byli pozbawieni majestatu - argumentował ekspert kulinarny Zbigniew Kmieć. Czy duża masa może być zdrowa? O to pytaliśmy na Pikniku Naukowym.
rozwiń zwiń