Wyglądać chudo to wyglądać źle?

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2016 13:00
- Przecież kiedyś mówiło się, że ktoś jest "słusznej sylwetki". A ludzie szczupli byli pozbawieni majestatu - argumentował ekspert kulinarny Zbigniew Kmieć. Czy duża masa może być zdrowa? O to pytaliśmy na Pikniku Naukowym.
Audio
  • Rozmowa o dietach, słusznej wadze i zdrowiu (Droga przez mąkę/Dwójka)
(zdjęcie ilustracyjne)
(zdjęcie ilustracyjne)Foto: Glow Images/East News

- Kulinarne przyjemności nie wykluczają zaleceń dietetycznych. Ja uwielbiam gotować oraz jeść i  wcale nie unikam produktów tłustych - mówiła dietetyczka Alicja Kalińska, polemizując ze złą opinią na temat tłuszczy. - Naszym śmiertelnym problemem są oczyszczone produkty zawierające ogromne ilości łatwostrawnych węglowodanów. Umieramy przez zawyżoną glukozę, insulinę czy cholesterol - podkreśliła.

Co ciekawe, nasi eksperci kulinarni dowodzili, że żadne ograniczenia dietetyczne nie stanowią problemu dla wytrawnego kucharza. W audycji okazało się też, że na otyłość w sposób szczególny narażeni są... sportowcy.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Gieno Mientkiewicz, Zbigniew Kmieć, Michal Anioł Boniarowski (eksperci kuliarni o słusznej wadze) Alicja Kalińska (dietetyczka)

Data emisji: 7.05.2016

Godzina emisji: 12.00

mm/fbi

Audycja odbyła się na 20. Pikniku Naukowym. Zobaczym, co w tym czasie działo się w namiocie Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego:

Na Pikniku obecne było także Archiwum Polskiego Radia:


Czytaj także

Dlaczego najlepsi kucharze popełniają samobójstwa?

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2016 07:00
O głośnym ostatnio zjawisku w środowisku szefów kuchni najlepszych restauracji rozmawialiśmy z psycholog Dorotą Mintą.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dieta Jezusa, czyli kuchnia prowincjonalna

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2016 12:30
- W Palestynie czasów Jezusa jadano jak to na peryferiach, skromnie - podkreśliła archeolog Joanna Lorynowicz. Skromnie bardzo często oznacza również zdrowo.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Białe wino nie krzyczy do nas tak głośno"

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2016 12:00
- Jego urok nie jest tak oczywisty jak wina czerwonego - mówił Paweł Gąsiorek, autor książki "Dobre klimaty" poświęconej winu i jego związkom z codziennością.
rozwiń zwiń